Lawesome

Make law...not war.

 
Hej Lawesome! Sedan en längre tid tillbaka har jag och min man blivit förföljda av en okänd kvinna i 50-årsåldern. Det började för över två år sedan och har eskalerat den senaste tiden. I början så brukade hon följa efter oss, starta meningslösa diskussioner och stå utanför vårt hem. Den senaste tiden har det gått ännu länge än så och det börjar på allvar bli störande och skrämmande. Hon skickar konstiga brev till oss, presenter och har nu tagit reda på var vi jobbar. Hon kommer till vårt arbete, frågar efter oss. Hon gör konstiga saker och står alltmer utanför vårt hem. Det är uppenbart att någonting inte står rätt till med personen. Vi har hört av oss till myndigheter, men inte fått någon respons tillbaka. Deras förklaring är att så länge hon inte har gjort något fysiskt mot oss så har de ingen anledning att ingripa. Ska det verkligen krävas fysiska angrepp mot oss för att få ett ingripande? Har det inte redan gått för långt genom att bokstavligen förfölja oss på det sätt som jag förklarat. Vi ser ingen annan utväg än att antingen flytta långt härifrån, eller föra en process. Men vad är det för straff som kan aktualiseras och hur lätt eller svårt är det egentligen att vinna?
2011 8 jan, 13:38 i Straffrätt

Kommentarer
LawesomeUpload

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/99/1005999/lawesome.eu/public_html/system/classes/class_postcomment.php on line 102 Hej,

I Sverige finns det ingen lag på att det är förbjudet att förfölja en viss person. Det har däremot diskuterats att införa en bestämmelse i den svenska Brottsbalken om att så kallad olaglig förföljelse, eller stalkning, ska anses vara ett brott och sanktionerat genom fängelse. Detta är dock än så länge en diskussion och förslag. Det återstår att se vad som blir av det. I och med att det inte finns lag på att det är brott så kan inte heller ett straff erläggas. Se http://www.dn.se/nyheter/sverige/forfoljelse-...kilt-brott

I din situation kan det vara lämpligt att kontakta polisen. Du kanske har gjort det men inte fått någon hjälp. Om du inte redan har anmält personen så gör en polisanmälan. I samband med din anmälan kan då yrka om ett besöksförbud för den person som förföljer dig (Lag (1988:688) om besöksförbud). Ett så kallat besöksförbud innebär att personen inte får förfölja dig eller fortsätta trakassera dig.

Då du under en längre tid har blivit förföljd och fått konstiga brev och liknande så är det att hänföra till trakasserier. Det har ju till och med gått så långt att du blir förföljd på jobbet, får samtal m.m. Det kan föranleda att du till och med kan få ett utvigdat besöksförbud.

Jag skulle därmed råda dig att anmäla personen i fråga och därefter begära ett besöksförbud.

Se mer: https://lagen.nu/1988:688

jan 15 2011, 14:38
TicTo

Tack så mycket för hjälpen! Då finns det alltså ingen mening att gå vidare med en domstolsprocess, men ska kolla det med besöksförbud.

jan 15 2011, 22:03

 
© 2010-2012 Lawesome