Lawesome

Make law...not war.

 
Kan man tillämpa 36 § AvtL + någon utav 28-33 §§ avtL + förutsättningsläran samtidigt?!
2012 10 feb, 19:46 i Avtalsrätt

Kommentarer
LawesomeUpload

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/99/1005999/lawesome.eu/public_html/system/classes/class_postcomment.php on line 102 När det att åberopa lagrummen så kan man åberopa allihop.

Om domstolen dock kommer fram till att det föreligger ett råntvång, så kommer det att konsumera ett lindringt tvång (28-29 §§ AvtL).

När det gäller generalklausulerna i 33 § och 36 § så kan de åberopas tillsammans med andra ogiltighetsgrunder, eftersom det är så kallade restparagrafer som kan fånga upp olika saker. Resten av de nämnda paragraferna är specialparagrafer. Som exempel kan dock säga att om svek inte föreligger så skulle 33 § kunna träda in istället

Förutsättningsläran är ett komplement till alla andra bestämmelser som finn i AvtL och är inte avsedd att tillämpas tillsammans med de andra. Du kan således komma fram till att det både föreligger svek och ett oskäligt avtalsvillkor, och tillämpa dem tillsammans, men däremot kommer också vissa fall att konsumera den andra (som nämnts ovan).

--------------------------------

Det är jättekul att du ställer frågor till oss. Dock vill jag uppmärksamma dig på att använda våra grupper/forum/avdelningar (dvs. gå med i de olika grupperna och skriva din fråga där den hör hemma). I föreliggande fall Avtalsrätt, som vi har flyttat ditt inlägg till. Se http://lawesome.eu/groups eller http://lawesome.eu/content_subject.

feb 11 2012, 10:50
jeppez

Skillnad i mellanmans-hänseende mellan en handelsagent och en återförsäljare?

feb 12 2012, 12:18
Stefan

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/99/1005999/lawesome.eu/public_html/system/classes/class_postcomment.php on line 102 Hej Jeppez,

Tack för dina frågor, det är himla kul att du är intresserad av juridik och aktiv på lawesome :) Men du måste verkligen börja lägga in dina frågor i rätt kategori. Annars riskerar de att "hamna mellan stolarna" och inte bli besvarade. Så kom ihåg att göra det framöver. Denna fråga har exempelvis ingenting med ogiltighet av avtal att göra så då ska man göra en nya fråga. Annars kan personer som kan svaret missa din fråga och dessutom kan de som letar efter svar på samma fråga missa den. Dela upp frågorna så blir det lättare och bättre för alla.


Om du läser i lag (1991:351) om handelsagentur 1 § så står följande:
"Med handelsagent förstås i denna lag den som i en näringsverksamhet har avtalat med en annan, huvudmannen, att för dennes räkning självständigt och varaktigt verka för försäljning eller köp av varor genom att ta upp anbud till huvudmannen eller sluta avtal i dennes namn."

Detta betyder att man tar upp anbud åt huvudmannen eller ingår avtal i huvudmannens namn. I båda fallen så ingår man aldrig avtal i eget namn och i det första så ingås avtal överhuvudtaget inte, man tar bara emot ett anbud. Observera vidare att paragrafen endast talar om varor, detta kan betyda att handelsagenter inte kan verka för att tjänster säljs.

En återförsäljare å andra sida, vilken inte regleras av ovan nämnda lag, säljer sin huvudmans varor i eget namn och för egen räkning. Det behöver i själva verket inte ens finnas ett mellanmansrättsligt förhållande. Återförsäljare kan sälja såväl varor, rättigheter som tjänster.

Återförsäljaravtal och uppsägningen av dessa har senast behandlats i NJA 2009 s. 672. Man kan även läsa lite om detta här: http://www.infotorgjuridik.se/premium/mittiju...rmat=print

feb 12 2012, 12:53

 
© 2010-2012 Lawesome