

Straffrätt är den del av juridiken som avhandlar brott och deras påföljder. Straffrätten behandlar det som statsmakten vill förhindra. Sådant kan vara stöld, bedrägeri och mordbrand.
Gruppmedlemmar
visa allaGruppadministratörer
Straffrätt
Publik grupp · 9 medlemmar · 8 inläggInlägg i Straffrätt
Alla inlägg
visa:

iza2013
Hej! Jag gjorde i december en polisanmälan om hets mot folkgrupp när jag och en medskribent till en artikel (judinna+muslim) hängts ut på en rasistisk förtalsblogg ägd av en känd rättshaverist/bloggare. I rubriken syntes påhopp som "korkade blattedjävlar och apedjävlar", inte endast riktat mot oss personligen utan också "blattar"/invandrare i allmänhet. Åklagaren lade ned utredningen då det "ej låg i allmänhetens intresse" och brottet rubricerades istället som förolämpning. Jag har börjat sätta mig in i ämnet näthat och specifikt hets mot folkgrupp. Det verkar som att majoriteten av dessa utredningar läggs ned, om det ens startas en utredning. Detta trots att det i många fall är enkelt att ta fram bevisning. Skulle gärna vilja ha era synpunkter om detta - om det är någon med juridiska kunskaper i området; varför är det så vanligt att dessa fall läggs ned trots att hatbrott bör prioriteras enligt de jurister och poliser jag pratat med hittills? Hur tolkar man "hets mot folkgrupp"-paragrafen, hur pass allvarligt måste det vara för att klassas som hets mot folkgrupp etc? Varför har vi idag lagregler om hets mot folkgrupp när den tycks ha "tappat sin mening"? Eller har du en annan åsikt? Tacksam för snabba svar. Skriver på en krönika om ämnet och ser gärna er input!

Dag
Jag har ett litet problem. Det är så att Vattenfall går ut med i sina säljbrev till sina elkunder, och på sin hemsida på internet, att en kund, för att slippa få den där elmixen (olika sorters el), kan välja t.ex vindel. Det kostar lite mer men enligt deras skrivning så kan man alltså få enbart vindel istället för en blandning av olika sorters el i sitt eluttag därhemma. Problemet är bara det att varken Vattenfall eller något annat elbolag kan leverera enbart vindel till den kund som de uppmanat välja vindel, och som dessutom har fått betala extra för att få enbart vindel i sitt eluttag. Jag anser att detta är ett bedrägeri, detta att lura kunderna till att välja en vara som de dessutom får betala extra för, men sen inte får. Enligt Vattenfall själva så har de sålt vindel på det här sättet och tjänat minljontals kronor per år. Jag polisanmälde Vattenfall för bedrägeri, alt försök till bedrägeri. Men polisen lade ner ärendet och påstod att det inte var något brott och dessutom i telefon sa de att det inte fanns något uppsåt. Jag överklagade till åklagaren i Uddevalla som inte heller de ville inleda en förundersökning. Jag överklagade även deras beslut till Utvecklingscentrum som inte heller de ville inleda någon förundersökning. Här uppstår alltså problemet. Hur ska gemene uppfatta ett bedrägeri? Är det inte ett bedrägeri att gå ut i sina säljbrev och på sin hemsida och uppmana folk att välja en viss vara, och betala mer för att få bara den varan, för att slippa alla andra varor, men i slut änden inte alls få den vara man valt utan bara får alla andra varor plus en högre räkning? Finns det någon som kan förklara för mig hur Vattenfalls bedrägeri inte är ett bedrägeri?

Paralegal
Jag har en fråga som jag har ett svar på men jag förstår inte riktigt svaret. A.A har fått jobb som datachef på företaget X kontaktas av S.S som erbjuder 100 000 kr för att lämna över data om vissa av företag X:s företagskontakter. A.A tillträder jobbet, plockar ut de önskade uppgifterna ur datasystemet. Det upptäcks dock av en annan anställd som larmar VD och A.A stoppas innan han hunnit lämna över uppgifterna till S.S A.A döms till försök till trolöshet mot huvudman. Enligt BRB 10:9 som talar om att man ska gå till 23 kap. för det döms enligt det. Sen får man gå till 23:1 och sen döms han enligt 10:5 (båda BRB). Vad jag inte förstår är hur jag ska komma fram till 10:5 av det som står i 23:1? Jag förstår inte riktigt kopplingen mellan de andra kapitlen och 23 kapitlet i den bemärkelsen att jag inte förstår hur jag ska komma fram till rätt paragraf i t.ex. 10 kap med vägledning utifrån 23 kap. . Har läst i kurslitteraturen men missade föreläsningen tyvärr. S.S döms för försök till trolöshet mot huvudman enligt 10:9, 23:4 och 10:5. Tacksam för hjälp.

kicki
hej. Jag skulle behöva hjälp med att besvara följande fråga: Arne och berit hade under en längre tid planerat att ta livet av berits make christer. När ett lägligt tillfälle yppade sig tog berit kontakt med arne per telefon, varvid de kom överens om att christer skulle dödas samma kväll. I enlighet med överenskommelsen dödade arne därefter christer utan att berit deltog i gärningen. Gör en straffrättslig bedömning av Arnes och Berits handlande.

Kajsa
Hej. Jag undrar om ni kan hjälpa mig med denna fråga: J har av åklagaren delgetts misstanke om grovt skattebrott, alternativt vårdslös skatteuppgift, med följande motivering: "J har i egenskap av vd och styrelseledamot i Hejsan Svejsan AB varit ansvarig för företagets redovisning av arbetsgivaravgifter. Han har i bolagets deklarationer som ingetts till Skatteverket uppsåtligen eller av grov oaktsamhet låtit honom underställd personal avge deklarationerna och lämna oriktiga uppgifter. Genom förfarandet har bolaget påförts för låga arbetsgivaravgifter med 734 690 kronor." J invänder att han inte haft med deklarationerna att göra. Han har varken undertecknat dem eller beordrat någon i bolaget att lämna oriktiga uppgifter. Gör en straffrättslig bedömning av fallet och kommentera åklagarens argumentation.

Juriststudenten123
Hej! Jag skulle behöva hjälp att besvara följande fråga. ››Midsommarfesten slutade illa för Johanna. Hon hade visserligen frivilligt följt med de trevliga grabbarna Åke, Jonas och Stefan in i sovrummet, men när Åke började bli närgången ville hon gå därifrån. Åke och Stefan utbytte en blick och medan Åke drog av Johanna kläderna gick Stefan och låste sovrumsdörren. Därefter tvingade Åke Johanna till ett samlag under det att han höll fast hennes armar. Stefan hejade på. Jonas satt hela tiden stilla på en stol utanför rummet utan att ingripa. Utred pojkarnas ev. brottslighet (bortse dock från 23:6 BrB). Motivera svaret utförligt.

TicTo
Hej Lawesome! Sedan en längre tid tillbaka har jag och min man blivit förföljda av en okänd kvinna i 50-årsåldern. Det började för över två år sedan och har eskalerat den senaste tiden. I början så brukade hon följa efter oss, starta meningslösa diskussioner och stå utanför vårt hem. Den senaste tiden har det gått ännu länge än så och det börjar på allvar bli störande och skrämmande. Hon skickar konstiga brev till oss, presenter och har nu tagit reda på var vi jobbar. Hon kommer till vårt arbete, frågar efter oss. Hon gör konstiga saker och står alltmer utanför vårt hem. Det är uppenbart att någonting inte står rätt till med personen. Vi har hört av oss till myndigheter, men inte fått någon respons tillbaka. Deras förklaring är att så länge hon inte har gjort något fysiskt mot oss så har de ingen anledning att ingripa. Ska det verkligen krävas fysiska angrepp mot oss för att få ett ingripande? Har det inte redan gått för långt genom att bokstavligen förfölja oss på det sätt som jag förklarat. Vi ser ingen annan utväg än att antingen flytta långt härifrån, eller föra en process. Men vad är det för straff som kan aktualiseras och hur lätt eller svårt är det egentligen att vinna?

m4tte
Hallå där Lawsome. Jag blev misshandlad i somras och och kommer blod när jag snyter mig, varje gång kommer det blod. Har aldrig brukat blöda näsblod förutom nån gång i bland när jag var liten
Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/99/1005999/lawesome.eu/public_html/system/classes/class_postcomment.php on line 102 Hej,
feb 15 2013, 09:52Välkommen till Lawesome! Jag har några synpunkter på det du angett.
1) Hur kom åklagaren fram till att det skulle rubriceras som förolämpning, och inte förtal? Med hänsyn till att det har blivit utlagd på en offentlig blogg dit många läser så är det fråga om förtal, och inte enbart förolämpning. Förolämpning förutsätter att enbart du blir kränkt, när det sker öppet inför andra så är det fråga om det kan vara förtal.
2) Kraven för att det ska föreligga hets mot folkgrupp är fyra. Det ska handla om ett uttalande eller annat meddelande som sprids, det ska föreligga ett hot eller uttryck för missaktning och gärningen ska avse en folkgrupp eller en annan sådan grupp (t.ex. trosbekännelse m.m.). Slutligen ska det föreligga uppsåt, ett subjektivt krav.
Hotet eller missaktningen behöver inte avse gruppen direkt. Av brottet omfattas även uttalanden och kränkande beskyllningar om t.ex. mindervärdiga egenskaper. Det betyder att även indirekt hets mot folkgrupp omfattas av bestämmelsen. Indirekta hänvisningar om en grupp som har kränkande innebörd ska omfattas.
Med spridning avses att ett meddelande når en grupp människor som är mer än ett fåtal, se 16 kap 10 a § BrB och NJA 1999 s. 702. Att sprida genom blogg, som är välläst, uppfyller troligen detta krav.
Med kravet på hot avses även andra hot än olaga hot eller olaga tvång. Det kan också bestå i förtal eller smädelse.
Det räcker att uttalandet är nedsättande mot en grupps anseende, dvs. att det förlöjligar folkgruppen. Härvidlag inkommer ett problem som ska diskuteras mer under punkt 3, nämligen gränsen för vad som anses vara saklig kritik av en folkgrupp då detta inte omfattas av hets mot folkgrupp.
Slutligen måste en uppsåtsbedömning göras, vilket alltid är problematiskt i vissa situationer.
3) Jag ber dig att surfa in på http://lawesome.eu/view/post:23306. Se på videoklippet. Detta är ett exempel på något man kan tycka ska omfattas av begreppet hets mot folkgrupp, något ansvar har dock inte utkrävts och utredning nedlagts. Klippet visar på att vi rör oss inom offentlighetens yttersta gren, dvs. gränsen mellan t.ex. yttrandefrihet och religionsfrihet. Vilken ska ges företräde? Båda är skyddade i Regeringsformen och Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Vi rör oss inom ett svårt område. Klart är att klipp som ovan, i svensk radio, accepteras utan vidare anmärkningar. Varför är det så? Det är svårt att svara på per se. En möjlig förklaring är att vi har accepterat detta beteende på Internet, radio och tv. Möjligtvis har samhället inte valt att ta ansvar för detta hat som kan spridas. Klart är dock att hate speech aldrig kan omfattas av skyddet för RF och EKMR, varför man kan ställa sig frågande till vad som är rimligt att acceptera?
Följande rättsfall kan vidare vara intressant att studera som gäller elektroniska anslagstavlor, forum:
feb 15 2013, 13:47https://lagen.nu/dom/nja/2007s805