

Köprätten utgör speciell avtalsrätt och syftar främst på avtal om köp mellan två personer (såväl juridiska som privata personer).
Gruppmedlemmar
visa allaGruppadministratörer
Köprätt
Publik grupp · 9 medlemmar · 4 inläggInlägg i Köprätt
Alla inlägg
visa:

jeppez
Hej! Jag undrar hur man går till väga om man köpt en produkt som saknar bruksanvisning och som sedan visar sig har fel i sig, pga att man inte visste hur man skulle förvara den (eftersom det ej stod någonstans)...vad gör man?

TicTo
Hej! Jag beställde ett klädesplagg från HM på deras onlineshop på Internet. Det var ett erbjudande som jag tog del av, det framgick ingenstans att det gällde så längre lagret räcker. Jag fick till och med en bekräftelse på e-post om att min order var mottagen och bekräftad. Senare får jag mail om att jag inte får köpa därför att varan har tagit slut. Kan de göra så?

IceCube
Jag köpte en mobil för cirka 4 månader sedan i Expert. Det har sedan dess varit fullständig strul med mobilen och den har tidvis lagt av att fungera. Jag har reklamerat detta till Expert och de har första gången "fixat" felet men det visade sig sen att Expert inte alls hade gjort det därför att den fortfarande inte fungerande normalt och slutade funka lite då och då. Jag gick därför tillbaka till Expert och krävde att få pengarna tillbaka mot att återlämna mobilen. De ville dock inte och Expert hävdar att de inte har mer långtgående åtgärder då de redan har "försökt" att fixa felet på min mobil. Har de verkligen rätt att avstå från att fixa problemen med min mobil, Expert alltså?

M-fransson
Säg att en köpare har köpt en produkt av en säljare. Vi säger att köparen bor i Luleå medan säljaren bor i Stockholm, och att säljaren ska ordna transporten. Då gäller ju enligt 7 § 2st köplagen att risken för varan går över på köparen då transportören har tagit hand om varan. Kan säljaren någonsin i sådana fall bära risken för att ett fel uppstår under transporten när dröjsmål redan har inträffat men risken för varan redan gått över i och med transportören har varan?
Tjena Jeppez,
maj 5 2012, 15:07När du säger att du undrar hur man går till väga, så förutsätter jag att du är en konsument och att konsumentlagstiftningen därför är tillämplig.
Enligt 16 § 1 st konsumentköplagen (KKL) så ska en produkt "vara åtföljd av de anvisningar som behövs för dess installation, montering, användning, förvaring och skötsel". Det följer vidare av 16 § 3 st p 1 KKL att en vara anses felaktig om den inte uppfyller villkoren i 1 st.
En vara som inte har någon bruksanvisning anses alltså var felaktig enligt KKL och man kan gör felpåföljderna i 22-22a §§ KKL gällande.
Detta betyder att konsumenten kan i första hand kräva avhjälpande, omleverans, ersättning för att avhjälpa felet (enligt 26-27 §§ KKL) alternativt i andra hand prisavdrag eller häva köpet (enligt 28-29 §§ KKL). Konsumenten har därutöver rätt till skadestånd pga. felet (skadeståndsreglerna följer av 30-32 §§ KKL).
Jag bedömer att felet ska berättiga konsumenten till felpåföljderna trots att det är konsumentens felaktiga handhavande som har orsakat felet, eftersom att säljaren har underlåtit att leverera nödvändiga bruksanvisningar. Det går dock att diskutera.
Vidare kan man ifrågasätta om konsumenten ska ha rätt att göra gällande eventuella garantier som säljaren lämnat eftersom att 21 § 2 st KKL undantar säljarens garantiansvar för fel som bl.a. beror på onormal användning av produkten eller vanvård. Även här blir det dock en diskussionsfråga och man kan komma till olika slutsatser. Jag skulle dock alltjämt påstå att felet berättigar till felpåföljderna pga. att det felaktiga handhavandet beror på ett ursprungligt fel från säljarens sida (att inte leverera bruksanvisningar).