
Mariah Fransson

M-fransson
Jag har en kompis som blev utslängd från en studentskiva utan att han var full eller betedde sig illa. Han var alltså varken full eller ställde till med problem. Så när polisen kom tog de med honom ut och påstod att han var för full. Kan polisen verkligen bara ta ut en person så där utan att ha fog för det? Måste inte personen ha bettet sig illa och måste inte de åtminstone göra ett alkotest ifall de påstår att han är full?

M-fransson
Vilken skillnad finns det mellan att ha ett enkelt skuldebrev och löpande skuldebrev när det gäller den så kallade invändningsrätten som en gäldenär har rätt att göra gällande? Kan man avtala bort invändningsrätten vid både enkla och löpande skuldebrev?

M-fransson
Hemlösa och utsatta får juridisk hjälp. Samtidigt får juridikstudenter erfarenhet och kunskap inom områden som inte är heta på universitetet.
– Det här är en bättre praktik än att servera kaffe hos någon av affärsjuristerna i stan, säger Anna Nyström, juridikstudent och gruppledare på den ideella organisationen Gatujuristerna.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/hemlosa-lar-jurister-en-viktig-l....svd

M-fransson
Jag undrar vad som avses med condicio indebeti och hur undantagen egentligen ska tillämpas. För jag har förstått att det rör felaktiga betalningar men på vilket sätt kan man undgå att betala tillbaka det belopp som har blivit för mycket utbetalt?

M-fransson
Säg att en köpare har köpt en produkt av en säljare. Vi säger att köparen bor i Luleå medan säljaren bor i Stockholm, och att säljaren ska ordna transporten. Då gäller ju enligt 7 § 2st köplagen att risken för varan går över på köparen då transportören har tagit hand om varan. Kan säljaren någonsin i sådana fall bära risken för att ett fel uppstår under transporten när dröjsmål redan har inträffat men risken för varan redan gått över i och med transportören har varan?

M-fransson
Vilken är skillnaden mellan ett momentant avtal och ett varaktigt avtal? Kan man säga upp dessa avtal och vad menas med tidsbestämt avtal respektive tillsvidareavtal?

M-fransson
Är det ett distansavtal ifall jag ingår ett avtal genom e-post med någon annan?
Jag ska inskränka din fråga något. Jag förstår det som att det var polisen, och inte ordningsvakter eller securitasvakter, som skickade ut din kompis. Jag förstår det vidare som att det var alltså beslut av polisen och inte av krogen som polisen sedan verkställde. Slutligen förstår jag det vidare som att poliserna endast hävdade att din kompis var för full och att ingen annan anledning till gavs för att kompisen skulle slängas ut (annars kan det ju finnas hur många olika anledningar som helst för att slänga ut en person, men jag förstår som att det var enda anledningen och svarar bara på det i mitt svar).
dec 25 2010, 13:40Jag kan dock ändå säga att ordningsvakter har liknande befogenheter som poliser och ordningsvakter måste följa liknande ansvarsregler som poliser, bl.a. anses ordningsvakter ha utfört myndighetsutövning när de vidtar åtgärder, som att t ex slänga ut en person. Detta betyder att ordningsvakter precis som poliser måste följa t ex regeringsformens likhetsprincip och liknande vid myndighetsutövningen. Securtasväktare (och alla andra väktare som inte är just "ordningsvakter" ) har inte lika långtgående befogenheter som poliser, dessa personer har endast samma befogenheter som vanliga personer, dvs. en rätt att göra ett envarsingripande i enlighet med Rättegångsbalken och Brottsbalken. Väktare har bara rätt att kvarhålla dig tills polisen kommer och tar hand om dig, väktare kan inte t ex frihetsberöva dig längre tid än för att polisen ska komma.
Angående själva frågan: Att slänga ut någon från krogen är rent rättsligt ett avvisande enligt 13 § Polislagen 1984:387 (PolisL). För att polisen ska kunna vidtaga någon åtgärd krävs lagstöd, annars strider detta mot legalitetsprincipen, 8 § PolisL. Polisen får alltså inte slänga ut dig om det inte finns lagstöd för något sådant. Lagstöd kan hämtas i 13 § PolisL där det sägs:
"Om någon genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna, får en polisman, när det är nödvändigt för att ordningen skall kunna upprätthållas, avvisa eller avlägsna honom från visst område eller utrymme. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling skall kunna avvärjas."
Observera att ett avvisande alltså på intet sätt är knutet till att en person är onykter. Det avgörande är istället att ordningen störs. Men notera att det inte krävs att en faktisk störning av ordningen måste ha skett utan det räcker med att det finns en "omedelbar fara" för att ordningen störs. Av lagkommentaren till PolisL följer att det måste vara en konkret fara för avvisande ska kunna ske. Polisen kan alltså inte ingripa för att de vet att en person tidigare har haft en bråkig natur, personen måste ha varit ordningsstörande i just det aktuella fallet. Vidare krävs att man kan peka ut en viss person som har varit ordningsstörande, det räcker inte att personen har varit i en folksamling/grupp som varit ordnignsstörande, polisen måste visa att just den personen som ska avvisas har varit ordningsstörande. Men enligt 13 c § PolisL kan även en folksamling avvisas om denna stör ordningen, fast då alltså enligt 13 c §. Av detta följer alltså att det spelar ingen roll för ingripandet enligt 13 eller 13c §§ om din kompis varit berusad eller inte. Visserligen säger du att din kompis inte heller varit bråkig eller ställde till problem så det låter som att din kompis avvisats felaktigt. Men det är ju alltid en bedömningsfråga i det enskilda fallet och som måste fattas i en pressad och stressad situation så det är möjligt att polisern som ingrep gjorde ett fel, men det går inte att svara på. Dessutom vet vi idag att personen inte varit berusad, men det var inget som poliserna kunnat veta just då och den nyfunna kunskap som vi har idag kan vi inte lägga till grund för att bedöma polisernas ingripande. Vi ska istället bedöma ingripandet utifrån den kunskap som de hade vid ingripandet, detta följer av bl.a. JO-praxis.
Men även om ett ingripande får ske så måste polisen alltid beakta de principer som alla åtgärder ska utförs under. Proportionalitetsprincipen, 8 § PolisL, är en av dessa, den säger att åtgärden inte får vara mer ingripande än vad som krävs och att skadan för den enskilde av ingripandet ska vägas mot nyttan. Detta betyder att om avvisandet inte har varit proportionerligt i förhållande till den eventuella ordningsstörningen ska ska inte avvisandet vidtagas. Dessutom så får våld endast vidtas i "den utsträckning som behövs för att det avsedda resultatet skall uppnås" (behovsprincipen), 8 § PolisL.
Har poliserna gjort ett fel så kan de straffas för tjänstefel enligt 20 kap. Brottsbalken. Men då ska tjänstefelet har utförts vid myndighetsutövning och dessutom inte får vara av ringa betydelse.
Man måste även vidare beakta att ägaren till krogen genom sitt serveringstillstånd har ett ansvar för att "se till att ordning och nykterhet råder på försäljningsstället", 3:4 st 2 Alkohollag 1994:1738 (AkoholL). Alltså kan även kroginnehavaren eller serveringspersonalen be dig att lämna stället för att de annars riskerar att förlora sitt serveringstillstånd. Visserligen ska detta främst tillses genom t ex att personen förvägras köpa mer alkohol, men kan troligen även ske genom att personen slängs ut från krogen. Verkställigheten av själva beslutet att slänga ut någon pga. AlkoholL kan säkerligen ske med hjälp av polis. Jag tror inte att man kan tvingas att få blåsa, för att bevisa att man är nykter. Men man kan säkerligen be om att får göra det för att bevisa att polisen och krogägaren inte har någon grund för sitt ingripande.
Slutligen kan polisen även omhändertaga en person om denne är väldigt berusad och inte kan denne inte kan ta hand om sig själv eller om det finns en risk för att personen ska skada sig själv eller annan enligt lag (1976:511) om omhändertagande av berusade personer (LOB). Visserligen är det, såvitt jag förstått, inte vad som hänt din kompis. Din kompis har istället bara blivit avvisad; inte omhändertagen (detta är en väldigt mycket mer ingripande åtgärd).
Sammanfattningsvis så verkar det som att poliserna gjorde fel som avvisade din kompis, eftersom att ingen ordningsstörning verkar ha förevarit. Men det är svårt att säga och detta svar bygger ju som sagt bara på att ingripandet skett med stöd av 13 § PolisL pga. ordningsstörning det är möjligt att ingripandet även skett av någon annan anledning som vi inte känner till.